Hotellit eivät ennen olleet erityisen ympäristöystävällisiä, mutta monet niistä ottavat nykyään ympäristökysymykset huomioon.
Se on selvä, että päivittäin vaihdettavat vuodevaatteet ja pyyhkeet sekä lämmitettävät uima-altaat eivät varsinaisesti ole palvelus ympäristölle. Mutta miten sitten voisi yöpyä hotellissa niin, että se ei kuormittaisi ympäristöä, eikä olisi muutenkaan haitaksi paikalliselle elämänmenolle?
Yritän parhaani mukaan valita hotellin, joka ei olisi ympäristölle haitaksi. Tutkin siis ennen varausta sen, onko hotellilla minkäänlaista politiikkaa, mitä ympäristöön, vastuullisuuteen ja kierrättämiseen tulee. Viime vuosina olen innostunut erilaisista ekohotelleista, ja suosin niitä aina kun voin.
Kuten olen aiemminkin maininnut, kiinnitän huomiota myös hotellin henkilökunnan oloihin. Jos tunnelma on painostava, laitan palautetta hotellin johdolle, tietenkään henkilökuntaa syyllistämättä.
Vastuullisen matkailijan yöpyminen
Jos satut tavalliseen hotelliin, voit tehdä muutaman ympäristöteon. Käytä samoja pyyhkeitä useaan kertaan, kierrätä ja toimi kuten kotonakin: älä tuhlaile vettä (vaikka kylpyamme kuinka houkuttelisikin…) ja sammuta valot poistuessasi. Ilmastointi vie myös runsaasti sähköä.
Kemikaalien käyttöä voi vähentää laittamalla oveen Älä häiritse -lapun. Jos käytät hotellin saippuoita ja shampoita, ota jämät mukaan. Pikkuiset shampoopullot ovat käteviä käyttää uudestaan. En ota mukaan hotellin karttoja tai muita materiaaleja.
Kuluttajan mahdollisuudet vaikuttaa ovat tietenkin rajalliset, mutta aina kannattaa yrittää. Voit siis ottaa hotelleihin yhteyttä, ottaa asian puheeksi paikan päällä tai varata huoneita ainoastaan ekohotelleista. Kyselen myös usein mistä hotellin ruuat tulevat ja mitä ylijäämälle tehdään. Jos kierrätysjärjestelmää ei ole, kysyn sen perään ja toivon, että muutkin tekisivät niin. Jos hotellin ravintolasta saa vaikkapa luomuruokaa tai paikallista ruokaa, syön siellä.
Ekohotellit ovat vastuullinen valinta
Maailmassa on koko ajan enemmän vihreitä hotelleja, tai ekohotelleja. Jos yövyt sellaisessa, ei valinnan vastuullisuudesta tarvitse kantaa taakkaa. Kannattaa toki tarkistaa, että hotelli on tosiaan ekohotelli, eikä vain ole päättänyt mainostaa itseään sellaisena. Sertifikaateista tietysti tunnistaa vihreät hotellit, mutta kaikilla vastuullisesti toimivilla hotelleilla ei niitä välttämättä ole.
Miten ekohotellit sitten toimivat? Niissä saatetaan esimerkiksi hyödyntää sadevettä ja käyttää aurinkopaneeleja. Ekohotelleissa myös säästetään sähkössä, ja se on huomioitu esimerkiksi valaistuksessa. Henkilökunta on koulutettu huomioimaan ekokysymykset, ja he osaavat myös vastata asiantuntevasti asiakkaiden kysymyksiin.
Vastuullisuudesta kielii myös paikallisten tuotteiden hyödyntäminen niin ravintolassa kuin myytävissä matkamuistoissakin. Aamiaisella tietenkin vältellään yksittäispakattuja tuotteita, ja valikoimissa on kausituotteita. Myös hävikkiä torjutaan erilaisin keinoin.Arvostan suuresti hotelleja, jotka laittavat puutarhaan uima-altaan sijaan yrttitarhan ja hedelmäpuita, ja käyttävät niitä sitten omissa antimissaan. Puutarha voi myös olla tapa esitellä paikallista luontoa, jolloin sinne istutetaan paikallisia kasveja.
Siivouksessa käytetään ympäristöystävällisiä tuotteita ja vältetään haitallisia kemikaaleja, ja shampoot ja saippuat ovat luomutuotantoa myös. Huoneissa ei ole kertakäyttöastioita, vaan oikeita laseja ja kahvikuppeja.
Vieraita saatetaan kannustaa liikkumaan pyörällä – niitä voi saada joistain hotelleist lainaankin! Vastuullisuus ulottuu myös henkilökuntaan. Jos kyseessä on kaukomailla sijaitseva hotelli, ulkomaalaisten palkkaaminen ei ole erityisen reilua.
Kyseessä on siis kokonaisvaltainen lähestymistapa, ja näissä hotelleissa yöpymisen mittaan voi itsekin oppia yhtä ja toista ympäristöystävällisyydestä ja vastuullisesta toiminnasta!
Itse muistan erinomaisesti pienen yhdysvaltalaisen ekohotellin, jossa henkilökunta oli todella omistautunutta, ja jotka veivät vieraita patikkamatkoille, joiden aikana kerrottiin paikan historiasta, paikallisesta luonnosta ja perinteistä. Tarjolla oli ainoastaan kasvisruokaa paikallisista kauden tuotteista valmistettuna.
Visitiin jälkeen vähensin lihansyöntiä mittavasti, ja aloin suosia entistä enemmän ekohotelleja. Niillä on siis myös asiakkaiden tiedostavuutta lisäävä vaikutus!