Huonoimmissa hotellikokemuksissa yhdistyvät monet pieleen menneet tekijät. Mutta huonoja kokemuksia voi myös välttää!
Kukaan usein hotellissa yöpyvä ei välty ikäviltä kokemuksilta. Joskus kyseessä on silkka huono tuuri, joskus taas muutoin ymmärrettävää tilannetta pahentaa epäonnistunut viestintä. Aina ei siis ole kyseessä huono hotelli, vaan myttyyn menneet olosuhteet.
Kurja hotelli saattaa kuitenkin pilata koko loman, joten niitä kannattaa vältellä viimeiseen asti. Jos ennen lomat valittiin usein matkatoimistojen kautta, ja yöt vietettiin niiden hyväksi havaitsemissa hotelleissa, nyt monet räätälöivät retkensä itsenäisesti. Se tarkoittaa myös sitä, että riski joutua arveluttavaan majapaikkaan on suurempi. Kurjaa kokemusta ei kannata häpeillä: tekevälle sattuu!
Miksi sitten kirjoitan huonoista hotellikokemuksista, jos en edes kerro, mistä hotelleista on kyse? No siksi, että haluan jakaa tietoa varoitusmerkeistä, joita en itse huomannut. Kerrotakoon sekin, että en ole useampaan vuoteen saanut niin huonoja kokemuksia, että niitä olisi voinut tässä bloggauksessa mainita!
Ötököitä pedissä, kylmää vettä ja outoa meteliä
Ensimmäinen kauhukokemukseni on eteläisestä Euroopasta. Olin tuolloin reilaamassa, joten aikaa tästä on jo kauan. Muistot ovat kyllä edelleen hyvin voimakkaita. Emme varanneet mitään majapaikkoja etukäteen, vaan etsimme yösijan aina uuteen kohteeseen saapuessamme.
Tähän suureen kaupunkiin saavuimme melko myöhään illalla, emmekä halunneet kulkea painavat rinkat selässä kovin kauaa. Olimme viettäneet edellisen yön junassa. Olimme huolissamme, sillä tässä suurkaupungissa oli kyllä paljon majapaikkoja, mutta myös hurjasti muita reppureissaajia. Kun sitten yhtä hostellia kohti kulkiessamme törmäsimme pikkuruiseen hotelliin, ajattelimme kokeilla onneamme.
Onnea oli siinä mielessä, että hotellissa oli tilaa. Respan iäkäs mies oli todella sympaattinenkin. Huoneessa kaikki vaikutti olevan kohdallaan, joten jätimme reppumme sinne ja lähdimme etsimään ruokaa. Illalla menimme nukkumaan, mutta painajainen alkoi varhain aamulla. Emme olleet sängyissämme yksin, vaan aamun valossa huomasimme kutinan aiheuttajan: lakanoissa oli veripilkkuja, ja tyynyä nostaessa sen alta paljastui hätääntyneitä vertaimeviä ötököitä.
Kun sitten valitimme vanhalle herrasmiehelle, hän pahoitteli ja kertoi että huoneessa oli majaillut pitemmän aikaa siivoton asukas. Emme jääneet kinaamaan, vaan lähdimme nopeasti pois.
Vaikka riskit todella halpojen yösijojen kohdalla ovat korkeammat, ei kuitenkaan kannata sokeasti luottaa siihen, että korkea hinta takaisi automaattisesti hyvän laadun. Eräässä saarivaltiossa olin yötä hotellissa, johon lupauksista huolimatta ei saatu kuumaa vettä koko kolmen yön aikana. Voucherit olivat kivoja, mutta eivät ne kuumaa suihkua korvanneet…
Ikimuistoinen oli myös se hotelli itäisessä Euroopassa, jossa oli todella kauniit huonekalut, loistava aamiainen ja kaikin puolin loistava palvelu. Ikkunasta oli hienot maisemat – olin ylimmässä huoneessa. Ensimmäisenä yönä heräsin outoon kolinaan, jota seurasi pesukoneen ääni. Olin ollut oikeassa: hotellin pyykit pestiin ullakolla. Kun valitin, luvattiin pyykinpesu keskeyttää. Mutta seuraavana yönä sama toistui. Selitykseksi annettiin, että pyykkejä pesi eri tyyppi, joka ei ollut ongelmasta tietoinen. Ostin korvatulpat.
Miten välttää hotellikatastrofit?
Matkustan nykyään aina korvatulpat mukanani. Sillä voi välttää huonot unet, jos hotellin äänieristys ei ole kohdallaan, tai naapurihuoneessa huudatetaan televisiota aamuyöhön asti.
Mutta ennaltaehkäisyyn on kuitenkin paras satsata. Kannattaa lukea pieni präntti. Niistä voi löytyä joskus paljastavaa tietoa. Ja jos kuvia on kovin niukasti, sekin voi olla huono merkki.
Kannattaa myös todellakin lukea huolellisesti hotellin arviot ja suhtautua varauksella huonojen arvioiden joukossa oleviin hehkutuksiin. Profiilin luominen ja arvostelun tekaiseminen ei ole kovin vaikeaa… Kannattaa myös itse ryhtyä arvostelunen tekoon ja laittaa hyvä kiertämään!